5 aspecte de avut in vedere atunci cand citesti Biblia

, 5 aspecte de avut in vedere atunci cand citesti Biblia

Biblia sau Sfanta Scriptura este rostirea lui Dumnezeu adresata omului. Desi este o scriere de origine divina, ea a fost consemnata intr-un format accesibil perceptiei umane in asa fel incat sa ii poata patrunde intelesul.

Exista foarte multe persoane care au prezenta in biblioteca personala Sfanta Scriptura, insa multe dintre acestea nu au avut curajul si puterea de a rasfoi aceasta carte si de a o interpreta ca atare sau in incercarea de a o citi, nu au reusit sa desluseasca nimic din intelesul si profunzimea cuvintelor rostite in aceste foi. Biblia nu face parte din categoria acelor carti de lectura care prezinta un fir narativ, prezentand o actiune intensa care sa te tina cu sufletul la gura si sa te faca sa o termini de citit in doua zile. Complexitatea si plurivalenta termenilor si pildelor intalnite in aceste pagini impun o forma diferita de citire, una care sa permita intlegerea si receptarea ei in intreaga ei semnificatie.

Indiferent ca esti crestin si ai obligatia de a te familiariza cu cuvantul lui Dumnezeu sau pur si simplu iti doresti sa cauti o sursa care sa te inspire in crearea unui cod etic pe care sa il urmezi, tot ceea ce inseamna studiu biblic presupune un proces complex in cadrul caruia trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte si conditii pe care sa le indeplinesti pentru a percepe mesajul transmis.

  1. Alege o traducere fidela si accesibila – in prezent, numarul versiunilor in care se gaseste tradusa Biblia este unul urias. Datorita acestui fapt, multe persoane tind sa achizitioneze o versiune cu un limbaj mult prea complicat sau o traducere in care sunt prezente anumite lacune. Orienteaza-te catre o editura cunoscuta si recomandata, care sa ofere termeni accesibili si simplu de inteles!
  2. Nu te grabi sa o termini – una din marile greseli pe care o fac cei mai multi dintre cititori este sa se repezeasca in rasfoirea paginilor, ajungand cat mai repede spre final. Din pacate, aceasta lecturare nu va putea fi deloc fructificata pentru ca citirea Bibliei reprezinta un program pentru toata viata si nu o misiune care odata ce a fost finalizata, se considera si implinita. Recomandat este sa citesti cat de putin, doar sa fie regulat, preferabil in fiecare zi pentru a pastra cat mai aproape mesajul divin.
  3. Roaga-te pentru a intelege – studiul biblic trebuie implatit cu rugaciune si rabdare. Atunci cand fortele tale sunt insuficiente si realizezi ca incepi sa te pierzi, poti apela la ajutorul de sus. Prin rugaciune, ti se vor largi perspectivele, in asa fel incat sa poti primi invataturile de care ai nevoie.
  4. Citeste fara prejudecati – multi au tendinta de a forta textul biblic si a percepe mesajul intocmai cum doresc ei sa fie. Scripturile pot fi cercetate pentru a te convinge ca lucrurile pe care le auzi sunt fundamentate biblic, insa nu poti sa te folosesti de preconceptii de genul ”stiu eu cum este”. Trebuie de tinut seama si de contextul istoric, cultural si social al vremiurilor in care autorii biblici se adresau.
  5. Mediteaza asupra a ceea ce citesti – fiecare capitol sau chiar verset necesita un scurt timp de meditare prin care sa te alimentezi cu acel continut. Trebuie sa fii capabil sa faci legaturi cu experientele tale si cu modul in care ce ai citit te-ar putea ajuta in viitor si in alegerile pe care trebuie sa le faci.

 

Atat timp cat dorinta este una sincera si curata, cu siguranta vei reusi sa intelegi macar o parte din multiplele semnificatii ascunse in cuvintele biblice. Este important sa te focusezi asupra unui program dedicat acestui studiu si sa ai rabdarea necesara de a citi ordonat si de a te reintoarce asupra fiecarui paragraf care pare mai complex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.