Auzim din ce in ce mai mult vorbindu-se de o dezvoltare a carierei bazata pe voluntariat si posibilitatile pe care le ofera acesta in asigurarea unui loc de munca, in masura satisfacerii nevoilor societatii. De cele mai multe ori cand mergem la un interviu de ocupare a unui loc de munca suntem adesea intrebati daca am facut voluntariat in liceu sau in anii de facultate, pentru care unii din noi vor furniza un raspuns pozitiv, altii unul negativ.
Voluntariatul reprezinta alocarea resurselor de timp si financiare in actiuni cu scop caritabil, menite sa ajute societatea in dezvoltarea ei. A fi voluntar inseamna sa participi de buna voie la actiunile pe care le organizeaza comunitatea sau organizatiile non-guvernamentale locale si regionale. Implicarea in actiuni precum ajutorarea copiilor cu probleme, a batranilor din azile sau in organizatii studentesti menite sa ii indrume pe elevi si studenti in gasirea unei activitati cu efect benefic pentru societate sunt unele dintre alegerile pentru care poti opta.
Voluntariatul, ca si posibilitate de reusita in cariera are printre cele mai multe avantaje printre care: te ajuta sa iti cresti increderea si stima de sine, te ajuta sa iti mentii o sanatate psihica pozitiva, iti ofera experiente uimitoare, prin care cunosti noi persoane, te invata cum sa fructifici noi aptitudini, te invata sa fii mai responsabil, mai implicat si mai devotat actiunilor cu caracter sociabil si caritabil, elemente cheie in parcurgerea unui interviu cu brio.
Cum te ajuta voluntariatul intr-o cariera? Prin simplul element ca ai deja o experienta marita in aria ta de interes si de cunoastere a diferitelor persoane din diferite domenii, dar si prin faptul ca abilitatile dobandite, precum munca in echipa, comunicarea, capacitatea de rezolvare a problemelor si provocarilor societatii moderne, parcurgerea proiectelor cu termen limita, sau abilitati de ordin managerial si organizatoric te vor propulsa inaintea altor candidati participanti la ocuparea unui loc de munca. Privita in ansamblu, activitatea de voluntariat te ajuta sa te simti util in societate, confortabil in cele mai multe situatii si descurcaret in altele, oferindu-ti sansa dezvoltarii profesionale, odata ce ai exersat aceste elemente intr-o pozitie neplatita.