Stima de sine si dezvoltarea noastra

, Stima de sine si dezvoltarea noastra

Toata lumea, indiferent de rasa, gen, statut social, trasaturi fizice, stare de spirit sau de provenienta a avut la un moment dat cate ceva de furca cu propria persoana. Fie ca nu am fost prea multumiti de un reultat al nostru, fie ca propria parere despre sine era putin mai rea, fie ca am observat ceva la noi care nu functioneaza atat de bine sau care nu arata atat de bine.

De fiecare data cand observam ceva nelalocul lui la noi si vrem sa intram parca in pamant de rusine si de propria mila, ar fi bine sa constientizam ca suntem oameni, suntem slabi si fiecare dintre noi a avut parte odata in viata lui de neplaceri, dar si de lucruri bune care l-au propulsat si i-au dat curaj.

Stima de sine se formeaza mai ales urma alegerilor si lucrurilor pe care le facem. Daca suntem mandri de ele, dar si daca altii ne lauda pentru unele rezultate pe care le-am avut sau pentru imaginea noastra foarte buna, atunci si stima de sine creste si ne ajuta sa ne dam seama cat de norocosi suntem de fapt si cat de recunoascatori ar trebui sa fim de fapt pentru tot ce avem.

In cazul persoanelor mai tematoare, mai anxioase si mai fricoase de esec, unele lucruri pot parea mult mai dificile si mai greu de suportat decat altele sau decat alte persoane cu mai multa stima de sine si cu mai mult control. Cu cat dam frau liber gandurilor negre, cu atat ne vom face mai mult rau si vom ajunge sa ne simtim din ce in ce mai prost si mai neputinciosi sau rau vazuti in ochii celorlalti.

Daca esti genul mai depresiv, mai melancolic, daca gandurile negre iti trec prin cap la fel cum trec altora ideile geniale prin cap, atunci cu siguranta esti o persoana cu o stima de sine foarte scazuta si cu o imagine mai greu de reparat. Nu la fizic ma refer, ci la psihic. Psihicul este cel mai greu lucru de temperat, de calmat si de imbunatatit si totul trebuie sa vina din noi insine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.