In primii ani de viata bebelusii se dezvolta pe toate planurile, asadar este importanta o verificare constanta a procesului de crestere. Mai mult decat atat, este necesara administrarea unor vaccinuri care sa-i asigure imunitate si sanatate. Este foarte importanta o comunicare eficienta intre parinte si medicul pediatru, fara retineri de a-i adresa toate intrebarile care te macina.
Medicul pediatru examineaza copilul, il ingrijeste, ofera sfaturi si pune diagnostice. Are in vizor starea de sanatate, monitorizand in mod permanent procesul de dezvoltare. Desi este recomandat ca fiecare mama sa mearga cu bebelusul sau lunar la medic pana la varsta de un an, sunt anumite vizite care trebuie efectuate in mod obligatoriu.
In aceast interval de varsta se urmaresc in principal urmatoarele elemente: cresterea in greutate, inaltimea si perimetrul cranian. De asemenea, doctorul are in vedere si eventuale modificari ale pielii, ochilor, articulatiilor. Nu se omit desigur nici semnele unei boli acute sau cronice, care depistate la timp cresc substantial sansele de vindecare.
Care sunt vizitele obligatorii la medicul pediatru in primul an de viata al bebelusului?
Prima vizita are loc la 2 saptamani dupa nastere. In cadrul acesteia, doctorul de pediatrie Mures 2018 ii masoara perimetrul cranian, inaltimea si il cantareste. In urma rezultatelor obtinute, el face analize comparative. Orice parinte ar trebui sa fie informat ca imediat dupa nastere bebelusii scad in greutate un procent variabil. In mod firesc, greutatea pierduta trebuie recuperata in primele 10 zile de la nastere. Doctorul va avea in vedere acest aspect, asigurand parintele ca bebelusul lui promite o dezvoltare armonioasa.
Ochii, urechile, buricul, cavitatea bucala si articulatiile sunt examinate cu mare atentie pentru a depista eventualele infectii sau anormalitati. Nici organele genitale nu ies din schema, acestea sunt controlate, in cazul existentei unei modificari sau malformatii. Ii sunt testate prin tehnici specifice auzul, reflexul si vederea.
In ceea ce priveste responsabilitatea mamei, aceasta trebuie sa se intereseze de modul de ingrijire al unui bebelus, bolile varstei si masurile de prevenire. Asta mai include si programul meselor si orelor de somn, care este cantitatea de lapte recomandata, cat de dese trebuie sa fie scaunele si igiena corespunzatoare. Mama trebuie sa inteleaga care sunt vaccinurile obligatorii si cele optionale si sa se consultae in acest sens cu medicul pediatru, daca este bine sau nu sa le administreze.
Urmatoarea vizita obligatorie este la o luna. Aici se are in vedere adaptarea la noul mediu de viata. Mamicile de regula cer informatii despre modul de calmare al bebelusilor si daca sunt normale varsaturile. Trebuie sesizat medicul in cazul aparitiei unor modificari ale pielii sau iritatii, precum si optiunile de tratare.
La 2 luni are loc prima vaccinare care este obligatorie. Acesta este pentru a imuniza bebelusul impotriva virusului hepatic B, dar si a efectelor sale secundare asupra organismului. In cadrul acestei vizite se urmeaza aceeasi procedura minutioasa de verificare a partilor corpului cel mai frecvent afectate.
Un control mai amanuntit pentru a putea verifica cum raspunde la stimulii externi are loc la 4 luni. Desi aparitia dintilor are loc de regula intre 6 si 8 luni, se verifica in prealabil gingiile copilului. Se administreaza si vaccinurile optionale, daca parintele a inteles ca este mai necesar sa le faca.
Acceasi verificare de rutina are loc si la 6 luni. Tot la aceasta vizita trebuie facut un alt vaccin obligatoriu. Doctorul recomanda diversificarea hranei si ofera sfaturi despre alimentele care trebuie intregate in masa bebelusului, cantitatea si programul de somn. Bebelusul este pus in fundulet pentru a putea observa daca reuseste sa isi mentina pozitia fara sprijin.
Vizita de la 12 luni incheie ciclul vizitelor la medic, din primul an de viata. Pentru imunizarea organisumului se administreaza 2 vaccinuri obligatorii. Se efectueaza analize pentru a putea verifica nivelul de vitamine din corp si daca ficatul si rinichii functioneaza in mod corespunzator. Se observa reactiile copilului in interactiunile sale cu alti bebelusi si modul in care paseste de asemenea. Daca sunt sesizate nereguli este necesar un consult ortopedic pediatru.
Respectarea acestei scheme este esentiala pentru sanatatea bebelului tau si pentru preventia inca din primul an a posibilelor nereguli de dezvoltare. Nu trebuie sa asteptam sa apara simptome grave pentru a merge la medic. Sensibilitatea copilului in primul an de viata trebuie sa fie impulsul tuturor mamicilor de a trece pragul unui cabinet de pediatrie cel putin de cate ori se impune medical. Doctorul pediatru este cel care iti cunoaste copilul, fiindu-i usor sa sesizeze toate modificarile aparute.