Reguli de eticheta la locul de munca

, Reguli de eticheta la locul de munca

Eticheta la locul de munca face referire la modul in care sunt purtate conversatiile, la eticheta privind salutul, comunicarea, codul de conduita, comportamentul cu clientii, codul vestimentar, bunele maniere si asa mai departe. Codul vestimentar, ca si toate celelalte, poate sa difere in functie de profilul jobului. Astfel codul vestimentar intr-o companie IT difera de cel dintr-o agentie publicitara. In continuare prezentam cateva reguli generale de eticheta de respectat pentru a mentine un climat placut la locul de munca.

Eticheta conversationala – cand se discuta cu un coleg sau cu alte persoane la locul de munca, trebuie mentinut contactul vizual, in plus trebuie evitate devierile de la subiect si mentinut acel ton profesional, scurt si la obiect.

Intelegerea si ascultarea – chiar din prima zi de munca va trebui sa fii atent si sa asculti cu atentie ceea ce spun ceilalti. Nu numai ca te va ajuta sa inveti lucrurile mult mai repede, vei castiga insa si aprecierea colegilor si superiorilor.

Eticheta salutului – cand esti prezentat altor persoane, asigura-te ca strangerea de mana este una ferma, iar daca esti asezat ridica-te si intampina persoana cum se cuvine.

Codul vestimentar – un alt element esential al etichetei la locul de munca. Fie ca se impune o tinuta office, fie una casual, hainele trebuie sa fie curate si ingrijite, dar in egala masura confortabile si de asemenea sa te faca sa arati bine.

Atitudinea prietenoasa este un alt element ce tine de eticheta jobului. Trebuie sa fii relaxat, cu buna dispozitie si sa stabilesti raporturi de munca benefice cu toata lumea din jur. Pentru asta ai nevoie de incredere in tine, de aceea trebuie sa iti amintesti de fiecare data ca o fata vesela ajuta foarte mult.

Invata sa te adaptezi in functie de mediu. Va trebui sa te pliezi cerintelor si regulamentelor impuse, codului vestimentar, modului in care trebuie abordati clientii si altor lucruri ce tin de munca. Eticheta la job nu inseamna nimic altceva decat dictonul “respecta si vei fi respectat”. Te astepti sa fii tratat intr-un anume fel, comporta-te si tu cu ceilalti in acelasi mod.