Pe parcursul ultimelor decenii, televiziunea a devenit o componenta foarte puternica a mass media in intreaga lume. Aceasta a determinat ca majoritatea companiilor sa apeleze la aceasta platforma pentru a-si promova produsele. Aceasta modalitate de promovare exploateaza tendinta consumatorilor de a fi atrasi de combinatia mediului audiovizual, o modalitate mult mai eficienta decat promovarea doar prin mediul audio – spre exemplu reclamele la radio.
Principalul avantaj al acestui concept este faptul ca poate ajunge la un public larg, comparativ cu presa sau radioul local. Reclamele TV se adreseaza audientei in orele de varf. Multi nu zapeaza prin canale in timp ce urmaresc emisiuni sau meciuri de interes major, astfel aleg sa ramana pe acelasi canal. Faptul ca tinde sa exploateze vulnerabilitatea consumatorilor folosind combinatia mediului audiovizual face din reclamele TV sa aiba un efect maxim printre mase.
Ca si orice alta forma de publicitate, chiar si reclamele TV au neajunsurile lor. Principala problema o reprezinta costurile implicate. O reclama, chiar si de 30 de secunde, are costuri ce merg de la productie si pana la difuzare. Ora la care va fi difuzata influenteaza dramatic tariful, spre exemplu in prime time o reclama poate ajunge sa coste de cateva ori mai mult decat una difuzata, spre exemplu, la orele amiezii.
Nu are nici un rost sa difuzezi reclama la o ora la care publicul vizat nu este in fata televizorului. Reclamele scurte de asemenea pot fi un dezavantaj, intrucat nu ofera tot timpul toate informatiile necesare despre serviciul sau produsul ce il promoveaza.
Daca esti absolut sigur ca marimea profitului generat va depasi investitia facuta pentru realizarea si difuzarea reclamei, atunci nu poate exista un mediu mai bun decat audiovizualul pentru promovare. Daca totusi baza de clienti la care vrei sa ajungi nu este prea vasta si rezultatele obtinute sunt considerabil mai mici fata de ceea ce ti-ai prognozat, mai degraba alegi alte metode de promovare decat reclamele tv.