Banii au facut lumea sa se invarta de cand omul pesterii a descoperit ca poate locui in pestera mult mai draguta a vecinului sau daca ii da in schimb 20 de iepuri, in loc sa-l omoare direct. Deci, e surprinzator sa aflam ca, in ciuda faptului ca este unul dintre mai vechi concepte ale omenirii, nu am stiut cu adevarat cum functioneaza si ce efect au banii la o scara larga pana la inceputul secolului al XX-lea.
Cand Marea criza economica din anii 1930 a inceput, milioane de oameni au fost ruinati si a facut lumea Occidentala sa arate ca o societate post-apocaliptica care a sarit peste partea de apocalipsa. Chestia este ca, la momentul respectiv, nimeni nu stia de ce s-a intamplat. Nu e ca si cand erau o gramada de idologi politici care au avertizat ca se apropie o recesiune – preturile au inceput, pur si simplu, sa creasca, veniturile sa scada si nimeni nu putea sa explice de ce. Sigur, lumea stia despre concepte precum bursa de valori sau inflatie, dar nu stiau cum toate aceste lucruri au conspirat in asa fel incat brusc s-au trezit ca nu-si mai pot hrani copiii.
Deci, guvernul a trebuit sa adune toti magicienii din lume pentru a face niste incantantii ca sa descopere sanatatea financiara a Americii pentru a vedea ce va urma. Rezultatul a fost Produsul Intern Brut si a fost pentru prima data cand am putut chiar sa etichetam in cifre ce se intampla,d e fapt, in economie, in loc sa ne bazam pe faptul daca o marmota isi vede umbra sau nu, ca sa stim daca mai urmeaza sase saptamani de saracie.
Raportul pe care acesti oameni, ce aveau sa fie cunoscuti mai tarziu drept economisti, l-au trimis congresului s-a dovedit atat de popular in randul populatiei in timpul depresiei economice incat a devenit bestseller New York Times. Sa luam in vedere, totusi, faptul ca acesta era un raport sec despre economie, nu vreun thriller sau poveste de dragoste.
Conceptul de PIB s-a dovedit atat de util in a prevesti viitorul economiei, incat a ajuns sa fie adoptat de cam toate tarile lumi. Si de asta nu am mai avut niciun fel de criza economica de atunci. Ah, stai …