Notebook vs. Laptop

, Notebook vs. Laptop

Multi nu inteleg diferenta intre notebook si laptop si folosesc ambii termeni referindu-se de fapt la unul sau la altul, fara a sesiza aspectele ce le deosebesc.

Denumirea de laptop indica un computer portabil, care, ca si specificatii tehnice, se apropie de performanta PC-ului. Deosebirea este ca ruleaza pe baza de baterie. Mic si portabil, poate fi luat oriunde.

Notebook-ul, pe de alta parte, se refera de asemenea la un computer portabil, chiar mai mic ca si dimensiuni fata de un laptop, care are insa o durata mai mare a bateriei. In ceea ce priveste denumirea, a fost o forma de marketing care dorea sa arate suprematia acestora asupra laptopurilor, din punct de vedere al portabilitatii.

In ceea ce priveste marimea, notebookurile prezinta un usor avantaj, fiind de dimensiuni mai reduse fata de laptopuri, putand astfel fi mai usor transportate. Desi aceasta diferenta nu este atat de sesizabila in zilele noastre, initial acesta era criteriul care delimita aceste produse. Desi nu este o regula general stabilita, computerele portabile cu dimensiuni ale ecranului mai mari de 15” sunt incadrate ca laptopuri, in timp ce acelea cu dimensiuni sub 14” sunt clasificate ca notebookuri. Aspectul mobilitatii este cel ce face diferenta, intrucat notebookurile castiga ceva puncte in acest sens fata de laptopuri.

Daca marimea ofera un avantaj pentru notebookuri, performantele lor sunt mai scazute fata de cele ale unui laptop. Elemente de baza, precum o tastatura cu numpad separat, similara cu tastaturile pentru PC, sau hard-diskuri, microprocesoare si alte detalii tehnice sunt inferioare la notebookuri fata de laptopuri.

Sistemul de racire folosit la laptopuri este net superior fata de cel folosit la laptopuri. De fapt este chiar unul foarte similar cu cel utilizat pentru PC-uri, fiecare dintre componente detine propria sa unitate de ventilatie, contribuind astfel la performante.

Alte diferente apar la capacitatea laptopurilor de a accepta mai usor schimbari de componente. Notebookurile, prin caracteristicile lor tehnice si dimensiunile reduse, sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului.

Ca nota finala se pare ca totul ramane la latitudinea utilizatorului. Daca se doreste portabilitate maxima, dimensiunile reduse prezinta un avantaj pentru notebookuri, insa performante mai ridicate vor fi disponibile doar in cazul laptopurilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.