In anii 1970, Jorn Dyerberg si Hans Olaf Bang au calatorit spre Polul Nord pentru a studia dieta populatiei inuite. Ca rezultat al cercetatorilor lor, Dyerberg a publicat “Dieta eschimosilor”, sustinand ca dieta bogata in peste i-a ajutat pe eschimosi sa nu se imbolnaveasca de boli de inima.
Acestia nu aveau sa stie ca aveau sa starneasca o intreaga nebunie cu omega 3, ducand la afaceri de miliarde de dolari cu suplimente din ulei de peste. Dar a existat o problema: acesti doi oameni nu erau cardiologi, ci nutritionisti, si cercetarea lor s-a bazat doar pe certificatele de deces pentru a inregistra numarul de morti din cauza bolilor de inima (raspuns: aproape niciuna). Dar acea metoda nu a fost tocmai buna; tinand cont de faptul ca majoritatea populatiei locuia in zone departate unele de altele si nu aveau acces la personal medical, pana cand ajungea cineva sa completeze certificatul de deces, posibila examinare nu mai era concludenta.
In studiile urmatoare, legatura dintre uleiul de peste si bolile de inima a fost cam fragila. Si nici nu va exista un raspuns clar pana in 2018, cand se vor termina studiile ce se deruleaza acum. Tot ce am zis nu inseamna ca pestele este rau – oamenii de stiinta stiu ca uleiul de peste este bun pentru organism, cel putin in varianta naturala (prin consumarea de peste).