Atunci cand calatorim in strainatate si nu cunoastem limba tarii respective, avem tendinta, de cele mai multe ori, sa ne folosim de limbajul semnelor. Cu ajutorul gesturilor putem rezolva cele mai banale probleme. Doar ca uneori e posibil ca gesturile noastre sa fie interpretate gresit si atunci datele probleme se schimba dramatic. Iata o lista cu cele mai obisnuite gesturi care sunt interpretate diferit in anumite tari:
Victorie. Cand ridicam doua degete in forma de “v” ne gandim fie la victorie, fie la pace. In Marea Britanie, Irlanda sau Australia, insa acest gest este considerat grosolan, intrucat face trimitere la o jignire nonverbale echivalenta cu expresia “fuck off”.
Degetul mare ridicat semnifica mai multe lucruri: fie totul este in ordine sau pentru a face autostopul. In Iran acest gest este similar cu cel al aratarii degetului mijlociu.
Vino la mine. Il folosim atunci cand vrem ca cineva sa vina inspre noi. In tarile asiatice este un gest umilitor. De exemplu, in Filipine doar cainii se cheama asa, iar daca este facut spre o persoana are scopul de a o umili. Gestul acesta poate duce chiar si la arestarea individului.
OK. Cand formam in aer un inel intre degetul mare si cel aratator spunem ca lucrurile sunt foarte bune. In schimb, in Franta acest gest semnifica ceva fara valoare, zero. In Turcia gestul este considerat unul vulgar pentru ca are conotatii sexuale si te duce cu gandul la homosexualitate.
Mangaierea pe cap. Desi pentru noi este un gest de afectiune si prietenie, in cultura budista gestul este unul agresiv, pentru ca se considera ca sufletul locuieste in cap, iar simpla atingere a capului cu mana este una ofensatoare.
Palma intinsa. Atunci cand oferi sau primesti ceva nu tii cont cu care mana ti se da sau dai ceva. In India este interzis sa oferi ceva cuiva cu mana stanga, pentru ca este considerata murdara si doar cu dreapta se ofera lucrurile. In Japonia un cadou se ofera cu ambele maini pentru ca altfel devine o jignire.