Beneficiile pentru sanatate ale fisticului se datoreaza faptului ca este o sursa bogata de antioxidanti, vitamine si minerale. Valorile nutritionale ale fisticului sunt apropiate cu cele ale nucilor sau alunelor, asadar adaugarea lor in regimul alimentar va aduce enorme beneficii pentru sanatate.
Imbunatateste sanatatea inimii
Consumul moderat de fistic poate ajuta foarte mult la mentinerea sanatatii inimii, fapt datorat continutului bogat in grasimi nesaturate ce au un rol vital in reducerea nivelului de colesterol. Dupa cum stim, colesterolul poate duce la blocarea arterelor, scazand fluxul sanguin catre inima si putand cauza in cele din urma un atac cardiac. Acesta poate fi evitat prin includerea in regimul alimentar a fisticului.
Imbunatateste sanatatea ochilor
Continutul de carotenoide din fistic protejeaza ochii si previn afectiuni ale acestora, precum cataracta. Nu e deloc gresit sa spunem ca este benefic in general pentru ochi. Sansele de deteriorare a retinei odata cu varsta sunt considerabil reduse cand alimente bogate in carotenoide – precum fisticul – sunt incluse in dieta. Asadar daca vreti sa va mentineti vederea buna, adaugati si fisticul pe lista de cumparaturi.
Benefic pentru colon
Fiind o buna sursa de fibre, consumul de fistic ajuta functionarii bune a colonului. Fibrele dietetice din regimul alimentar zilnic asigura un bun tranzit intestinal, astfel consumul de fistic va ajuta la o functionare corespunzatoare a intregului aparat digestiv.
Mentine pielea sanatoasa
Pentru sanatate si o piele frumoasa adesea suntem sfatuiti sa consumam alimente bogate in vitamina E, pentru simplul motiv ca aceasta vitamina protejeaza pielea de radiatiile ultraviolete. Din fericire fisticul contine si aceasta vitamina, asadar o piele frumoasa si sanatoasa va fi o certitudine daca fisticul este inclus in dieta.
Numarul de calorii va creste cu siguranta daca fisticul este consumat in exces. 100 grame de fistic contin aproximativ 600 calorii, nivel destul de ridicat. Desi beneficiile fisticului sunt numeroase, trebuie sa fim atenti cand il cumparam, deoarece consumul fisticului sarat poate ridica tensiunea, asadar trebuie evitate aceste variante si pastrat un consum moderat pentru maximizarea beneficiilor.