Factori ce influenteaza prima de asigurare RCA

, Factori ce influenteaza prima de asigurare RCA

A detine o masina a devenit o necesitate in zilele noastre. Obligatoriu chiar, daca vrei sa te descurci mai bine cand vine vorba de ajuns la munca, de a nu pierde timp in trafic folosind transportul public local, de a ajunge cand vrei si la ce destinatie vrei in timpul cel mai scurt. La fel de obligatoriu insa este sa ai si o asigurare RCA pentru masina, iar cand vine momentul sa reinnoiesti polita de asigurare, tot timpul cauti cea mai buna oferta.

In cautarea unui RCA ieftin poti da peste tarife diferite. De ce apar aceste diferente incercam sa iti explicam in continuare. Sunt diversi factori de care se tine cont in momentul in care se calculeaza prima de asigurare.

Sa incepem cu proprietarul. Aici criteriul de baza este varsta. Dupa cum se poate observa in perioada recenta, din ce in ce mai mari sunt tarifele pentru proprietarii de autovehicule cu varsta de pana in 30 de ani. In special daca posesorul de autovehicul abia a obtinut permisul de conducere. Daca totusi varsta este peste 30 de ani, preturile sunt cat de cat mai acceptabile. Tot tinand de proprietar, adresa de domiciliu influenteaza de asemenea tariful, acesta fiind mai mare pentru mediul urban si mai redus pentru mediul rural.

Trecem la autovehicul. Primul aspect ce influenteaza pretul este tipul inmatricularii – la prima inmatriculare tariful este mai mare, in timp ce pentru un autovehicul deja inscris in circulatie prima de asigurare va fi mai mica. Apoi mai influenteaza incadrarea autovehiculului. Autoturismele platesc prime mai mici, in timp ce tarifele cresc odata cu schimbarea categoriei la cea de autoutilitara, camion sau alte vehicule de tonaj mai mare.

Capacitatea cilindrica si puterea motorului (exprimata in KW) au de asemenea influenta asupra tarifului. Un motor de putere mare va fi astfel mai mult taxat in momentul incheierii unei polite RCA. In ceea ce priveste tonajul, respectiv masa totala maxima autorizata, aceasta influenteaza mai mult in cazul vehiculelor grele, autoutilitare, autocamioane, cap tractor, autospeciale si altele de acest gen.

Nu in cele din urma afecteaza de asemenea tariful politei RCA si modul de utilizare al autovehiculului. Prima de asigurare este considerabil mai mica pentru un autoturism folosit in scop personal, fata de unul utilizat ca si taxi sau masina de scoala de soferi. La fel sta situatia si in cazul autoutilitarelor ce transporta marfuri intern sau international, a vehiculelor de transport persoane si asa mai departe.

Tinand cont de toti acesti factori, nu trebuie uitat un aspect foarte important: odata inregistrat un incident, prima de asigurare va creste in functie de gravitatea daunei. Daca nu la prima reinnoire de polita, la cea de-a doua, dupa cum se actualizeaza, se fac platile si viramentele intre asiguratori. Acum ca stii toti factorii ce influenteaza prima de asigurare RCA, ai grija cum conduci. Drum bun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.