Dependenta de selfie poate fi considerata o afectiune mintala?

, Dependenta de selfie poate fi considerata o afectiune mintala?

Selfie-urile au devenit un adevarat trend cultural. De la celebritati si vedete pana la presedinti, au innebunit pe toata lumea. Furoarea cauzata de selfie-uri au provocat chiar lansarea unui serial american cu acest nume si chiar a unui album muzical.

Fie ca sunt vedete ce se lauda cu stilul de viata pe care il duc, fie ca sunt oameni normali ce importalizeaza diverse momente si le distribuie pe site-uri de socializare, selfie-ul a devenit un adevarat trend. Poate ca radem de prietenii ce isi posteaza fotografii din ora in ora, cercetarile recente arata insa ca exista o legatura intre selfie-uri si o afectiune mintala.

Psihologii sunt de parere ca simplul obicei de a face multe fotografii pana se ajunge la una care intr-adevar sa placa poate fi un semn de narcisism. Cei super-obsedati de social media in orice forma a sa au o nevoie constanta de apreciere. Pot fi persoane depresive, care sufera de anxietate, singuratate si care cauta atentie pentru a umple acel gol emotional prin expunerea prelungita in social media.

Studiile au pus de asemenea in legatura selfie-urile cu un respect de sine scazut. Se pare ca stima de sine este la un nivel destul de jos cand o persoana isi face multe selfie-uri zilnic si le distribuie pentru a atrage atentia pe platformele sociale.

Persoanele ce au acest obicei, in opinia psihologilor, striga de fapt dupa ajutor. Tot psihologii recomanda o alta cale: tinerea unui jurnal al selfie-urilor. Ce inseamna asta? Notarea sentimentelor si gandurilor in momentul in care esti pe cale sa iti faci un selfie. Este necesara o introspectie, pentru a se constientiza daca este doar o nevoie de recunoastere la nivel social sau o modalitate de a scapa de stari precum nesiguranta, incredere in sine scazuta sau anxietate. Daca simti ca devii dependent, ia o pauza. Discuta cu cineva, lasa smartphone-ul deoparte si publica mai putine fotografii pe platformele social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.