Incredere, atitudine pozitiva si o buna comunicare – acestea ar fi premisele necesare trecerii cu brio de un interviu. In continuare cateva sfaturi si trucuri pentru pregatire si pentru aparitia, prezentarea si sustinerea interviului.
Deci ai primit un telefon si ai fost chemat la un interviu. Asta inseamna ca ti-ai facut prin CV o prezentare buna si ca ai impresionat angajatorul cu realizarile si abilitatile tale. Acum urmatorul pas pentru tine pentru a fi selectat pentru acel job este sa treci cu succes de interviul de angajare. In momentul in care te prezinti la interviu trebuie sa fii tot timpul constient ca esti un “produs” si ca trebuie sa “te vinzi” intr-un mod cat mai profesional si inteligent, in asa fel incat angajatorul sa te selecteze pe tine in detrimentul celorlalti candidati.
Primul aspect de care trebuie sa tii cont este prezentarea. Pentru a face o prima impresie buna, trebuie sa porti haine curate, calcate, o tinuta office, profesionala. Pantofii trebuie sa fie bine lustruiti. Femeile trebuie sa poarte un minim de accesorii si hainele sa nu dezvaluie prea multa piele. Nu trebuie sa fie nimic prea tipator in tinuta in momentul in care mergi la interviu.
In timp ce te pregatesti, ca si candidat trebuie sa cunosti pe cat de mult posibil despre firma sau organizatia la care ai aplicat pentru angajare. Informatiile si noutatile pot fi aflate din mass-media, cu preponderenta de pe internet. Tinandu-te la curent cu stirile despre companie, vei putea raspunde usor la intrebari precum “Ce stii despre firma noastra?” sau “De ce vrei sa te alaturi companiei noastre?”, intrebari frecvent intalnite in cadrul fiecarui interviu.
Cunoasterea de sine este un aspect important. Dupa cum am mentionat anterior, candidatul trebuie sa “se vanda” angajatorului. Asta inseamna ca trebuie sa fie perfect constient de punctele sale slabe si de cele forte, sa-si cunoasca bine abilitatile si realizarile. Poti sa evidentiezi toate acele experiente trecute, diplome, certificate sau alte calificari si realizari obtinute care consideri ca vor fi in avantajul tau pentru interviu.
Angajatorii cauta un candidat cu experienta, educat, instruit, si cel mai important, care sa poata sa lucreze intr-o echipa. De aceea nu este recomandat sa fii arogant sau sa ai o lipsa de respect pe tot parcursul interviului. Fii amabil, politicos si increzator, ajungi mai repede decat ora programata, saluta intervievatorul, pastreaza contactul vizual, raspunde la toate intrebarile clar si foarte sigur pe tine, multumeste la sfarsit pentru timpul pe care ti l-a acordat, toate aceste lucruri marunte contribuie la crearea unei imagini favorabile.
Fii de asemenea atent si la limbajul corpului, nu fa gesturi care nu sunt necesare, adopta o pozitie dreapta, nu prea crispata dar totusi energica si pastreaza tot timpul contactul vizual. Fa o lista cu eventualele intrebari ce ti s-ar putea pune si incearca sa dai raspunsuri, creaza diverse scenarii pentru a nu fi luat pe nepregatite. Aceste cateva sfaturi, daca le urmezi, te vor ajuta sa treci mai usor peste momentul interviului, care poate fi stresant pentru multi.