Cand vine vorba a te imbraca pentru succes, nu inseamna neaparat ca vei obtine o promovare sau o crestere salariala bazata numai pe modul cum te imbraci. Cu toate acestea vei fi insa observat si perceput in randul celor ce merita o promovare. Traim si muncim intr-un mediu in care prima impresie este foarte importanta, si de obicei aceasta este data de vestimentatie. Pentru a putea sa iti creezi o imagine buna sau sa o imbunatatesti pe cea curenta, tine cont de sfaturile enumerate in continare.
Fiecare organizatie are un cod vestimentar. Daca ai de purtat o uniforma, nu trebuie sa iti faci griji prea multe, decat sa o mentii curata si ordonata. De obicei organizatiile au unul din cele trei coduri de conduita vestimentare: stilul oficial si formal, stilul casual sau unele pur si simplu nu au un cod de conduita privind imbracamintea. Daca primele doua situatii nu par prea dificil de abordat, problema vine in situatia in care nu exista un anume cod vestimentar, aici dificultatea vine in a alege ceea ce este potrivit de purtat si ce nu.
Odata ce ai aflat care este stilul de abordat in organizatie, trebuie sa mai intelegi si tipul de corp pe care il ai si ce tinuta te-ar avantaja. Alege haine care sa iti mascheze defectele, poarta ceva in care te simti confortabil si care iti ascunde si eventualele defecte.
Trebuie sa te prezinti intr-un mod profesional. Multi angajati ajung sa poarte haine de parca s-ar duce la o petrecere in loc sa mearga la munca. Chiar daca nu exista o uniforma sau un cod de conduita vestimentara, nu iti da neaparat libertatea de a purta orice. Aminteste-ti totusi ca mergi la serviciu si trebuie sa ai un aspect profesional.
Fii de asemenea atent/a la accesorii. Acestea trebuie sa fie potrivite cu mediul de lucru. Nu trebuie sa te accesorizezi in exces cu cercei, bratari, coliere, ceasuri si cate altele. Cu cat esti mai subtil/a, cu atat mai bine. In ceea ce priveste parfumurile, asigura-te ca alegi ceva ce nu este prea patrunzator sau intepator.
Principalul sfat ar fi sa porti ceva in care sa te simti confortabil, ce iti confera incredere si care te face sa arati si bine. Pastreaza pe cat posibil un look profesional, conform cu stilul vestimentar acceptat in organizatie, si cu siguranta vei face o impresie buna chiar din prima zi.