Cum ingrijesti un ficus

, Cum ingrijesti un ficus

Ficusul, in mediul sau natural, creste in climate tropicale si temperate, fiind raspandit in regiuni din sudul si sud-estul Asiei si Australiei. Este tinut si ca planta de casa si este folosit si in scopuri ornamentale si decorative.

Elegant, cu frunze de culoare deschisa sau mai inchisa, prefera lumina soarelui, dar nu trebuie expus direct la lumina puternica.

Ficusul este foarte sensibil chiar si la cele mai mici schimbari din mediul inconjurator, fie ele schimbari in temperatura sau umiditate. Astfel ingijirea sa trebuie facuta cu atentie, de la plantare, la reglarea nivelului de umiditate, udare si taiere.

La plantare trebuie tinut cont de faptul ca ficusul dezvolta radacini bogate. Asadar, daca este plasat intr-un ghiveci, trebuie mutat periodic in vase si ghivece mai mari pe masura ce creste, pentru a oferi suficient spatiu radacinilor sa se intinda.

Un alt factor important este lumina pe care o primeste. Desi poate fi crescut si in umbra, este de preferat sa fie pastrat intr-un loc unde poate primi suficienta lumina filtrata. Nu trebuie expus in contact direct cu razele soarelui. De asemenea trebuie evitata plasarea sa langa surse de caldura sau ventilatie, intrucat este foarte sensibil la schimbarile de temperatura. Ideal ar trebui pastrata o temperatura intre 18-21° C.

Udarea plantei ii va asigura dezvoltarea armonioasa, solul trebuie mentinut umed, dar nu supra udat. In general cantitatea de apa necesara depinde si de cata lumina primeste. Cu cat mai multa lumina, cu atat va trebui si udat mai des.

Taierea ficusului este un alt aspect esential al ingrijirii sale. Ii mentine forma si marimea dorita, ajutand si la cresterea sa. Astfel frunzele uscate sau imbolnavite trebuiesc inlaturate imediat, la fel si crengile uscate.

In concluzie, trebuie rabdare si atentie pentru a ingriji corespunzator un ficus. Uneori se poate observa ca isi pierde destul de multe frunze, nu este un motiv de ingrijorare. Este o cauza a schimbarii climatului sau mediului in care este plasat. Pentru a evita aceste probleme, trebuie mentinut in loc luminos, dar nu direct expus razelor soarelui, la un nivel de umiditate si temperatura corespunzator.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.