Cum a fost ucis capitanul Cook de aceeasi oameni care l-au considerat zeu

, Cum a fost ucis capitanul Cook de aceeasi oameni care l-au considerat zeu

Cand panzele si catargele navelor cunoscutului explorator britanic James Cook au fost vazute de catre populatia insulelor Hawaii in 1778, un bastinas le-a descris ca fiind “copaci miscandu-se pe mare”. Cand Cook a ajuns pe insule pe 16 ianuarie 1779, a fost intampinat de catre basinati in canoe, care-i aduneau ofrande.

Nu erau, insa, doar gazde foarte generoase; se pare ca acele panze si catarge de pe corabiile exploratorului semanau foarte mult cu imaginea zeului hawaiian Lono. Lono este un zeu al sexului si treaba lui este sa se plimbe pe un curcubeu si sa imprastie in lume …. nu vreti sa stiti. Coincidenta a fost si mai mare, deoarece Cook a ajuns pe insula in ziua in care se tinea sarbatoarea cinstirii zeului.

Capitanul, fiind tentat de avantajele de a fii un astfel de rege al sexului, a decis sa le joace sarada, permitandu-le sa fie uns cu grasime de porc si apoi aratandu-le niste artificii pe care le avea pe nava. Din nefericire pentru Cook, hawaiianii erau destul de ofticati cand acesta i-a vizitat doar a doua oare si nu doar din cauza unor teste probabile de paternitate. Flota lui Cook a fost afectata tare in timpul unei furtuni puternice, iar nativii din Hawaii au fost foarte ofensati ca nava lui Cook s-a intors intr-o conditie atat de proasta. Astfel, in loc de grasime de porc si coliere de flori, nativii il astpetau cu sulite si pumnale.

Cook a incercat sa le explice ca asta s-a intamplat din cauza vremii proaste pe care a intampinat-o pe curcubeu, insa bastinatii n-au vrut sa asculte. Cook a fost injunghiat in repetate randuri, scufundat in apa si lovit in cap cu pietre, moment in care probabil ca bastinatii si-au dat seama ca acesta nu era niciun fel de zeu. Escrorul a fost apoi sacrificat, sfasiat in bucati, mancat si ce mai ramasese din el, transformat in trofee. Lectia? Este foarte posibil sa te prefaci ca esti un zeu, dar pleaca dupa ce ti se termina festivalul. Nu e genul de chestie pe care o poti duce la nesfarsit, nu?

One Reply to “Cum a fost ucis capitanul Cook de aceeasi oameni care l-au considerat zeu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.