Cand trebuie sa spui “nu” alcoolului

, Cand trebuie sa spui “nu” alcoolului

Foarte multe tari si culturi au traditii care necesita consumarea macar a unui pahar de bautura: un pahar de palinca inainte de masa la romani, un pahar de vin dupa masa la italieni. Mardi Gras, Ziua Sfantului Patrick, Revelionul, 40 de mucenici. Ce au in comun aceste sarbatori total diferite? Alcoolul.

Consumarea alcoolului nu este interzisa, ci chiar recomandata. Paharul de bautura de dupa masa ajuta la digestie, iar cel de dinainte creste pofta de mancare. Un pahar de ceva te ajuta sa te relaxezi, sa comunici mai usor etc. Insa, asta cu limita, atlfel poti sa ajungi sa comunici mai mult decat voiai si cu oameni cu care mai bine nu ai comunica, daca intelegi ce vreau sa spun.

Unii oameni consuma alcool si se simt bine, se distreaza, rad, devin vorbareti, au chef de dans. In schimb, altii devin violenti, suspiciosi, neincrezatori, cu chef de scandal. Asta pentru ca ne afecteaza pe toti diferit. In astfel de cazuri, ma intreb, de ce mai beau acesti oameni?

Pe de o parte, inteleg, mai ales in adolescenta si tinerete, cand bea toata lumea, vrei sa te integrezi asa ca bei si tu. Chiar daca observi ca ti-a fost rau sau ai “facut urat”, mai incerci pana te obisnuiesti, zici tu.

Din pacate, daca esti predispus la un astfel de comportament, toata “practica” din lume nu te va ajuta. Intr-un final, unii isi dau seama si promit ca nu vor mai bea. Anturajul si mediul isi fac, insa, simtita din nou influenta si incerci iar; putin surprinzator, iar faci urat.

Ai nevoie de curajul de a fi luat peste picior de prietenii tai, care nu inteleg ca nu rezisti la bautura ca altii. Insa, se merita cateva glume pe seama ta, decat sa risti sa intri intr-o bataie. Nu toata lumea va zice “Lasa-l, e beat” si te vei trezi cu un ochi vanat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.