Astmul reprezinta una dintre cele mai cunoscute, dar si raspandite tulburari de sanatate ale lumii contemporane. In jur de 300 de milioane de oameni din toata lumea sufera de astm, cifra comparabila cu cea a persoanelor afectate de depresie. Ambele au inregistrat o crestere mai mare a numarului de bolnavi in ultimele decenii, astmul luand avand incepand cu anii 1970. Specialistii considera ca pana in 2025 numarul total al astmaticilor din lume va creste cu inca 100 de milioane, pana la 400 de milioane.
Astmul este o afectiune care afecteaza plamanii, provocand tusea uscata, obositoare, respiratia suieratoare (numita si wheezing), respiratia grea si senzatia de apasare toracica. Este important de mentionat faptul ca nu e nevoie sa prezinti toate simptomele pentru a fi diagnosticat cu astm: unii oameni prezinta doar tusea, in timp ce altii se plang doar de respiratie suieratoare sau apasare toracica. Daca prezentati una dintre simptome este de ajuns sa fie nevoie sa mergeti la medicul de familie pentru un consult. In jur de 25.000 de oameni mor anual din cauza acestei tulburari.
Tari ca cele din Europa baltica, Orientul Mijlociu si Asia Centrala nu prezinta cifre reale ale bolnavilor de astm, deoarece multi dintre acestia cunosc informatii gresite despre boala aceasta sau despre tratamentul sau, refuzandu-l.
Gravitatea cu care astmul afecteaza o persoana difera de la caz la caz, insa, cele mai puternice crize apar noaptea si in primele ore ale diminetii. Astmul nu poate fii vindecat, dar se poate trata pentru a-l mentine sub control: foarte multi dintre pacientii care sufera de astm pot sa detina controlul asupra astmului daca urmeaza tratamentul recomandat de catre meidici, reusind sa participe la toate activitatile la care pot participa oamenii care nu sufera de astm, fara probleme.
Pentru asta, insa, trebuie sa mergeti, mai intai, la un consult, pentru a va asigura ca sunteti sau nu sanatosi.